OZNACZ POZIOM WITAMINY D 25(OH)D3
metabolit witaminy D jest nowoczesnym markerem diagnostycznym.
Jego niedobór w organizmie może stanowić podstawę wielu chorób w tym :
- nowotworów pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, okrężnicy i jajnika
- chorób autoimmunologicznych
- cukrzycy typu I
- choroby Leśniowskiego-Crohna (zapalna choroba jelita o niewyjaśnionej etiologii)
- stwardnienia rozsianego
- osteoporozy
- krzywicy u dzieci
Witamina D
w organizmie człowieka pochodzi głównie z biosyntezy w skórze pod wpływem światła słonecznego, a tylko w niewielkim stopniu uzupełniana jest z pożywieniem. Niestety produkcja witaminy D jest często niewystarczająca zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej, gdzie liczba dni słonecznych jest ograniczona. Do tego dochodzić może zaburzenie wchłaniania oraz choroby zakłócające przemianę witaminy D w wątrobie i nerkach, w jej aktywne biologicznie metabolity.
Warto więc oznaczyć poziom witaminy D i uzupełniać ewentualne jej niedobory.Najwięcej cholekalcyferolu z którego powstaje witamina D zawiera mięso niektórych ryb (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne) oraz tran. Ważnymi źródłami cholekalcyferolu są: wątroba, ser, żółtko jaj i niektóre grzyby.